Teatrul Gong va fi iluminat în turcoaz-albastru pentru copiii dislexici

Teatrul Gong va fi iluminat în turcoaz-albastru pentru copiii dislexici


Sibiu, 16 octombrie 2020. Fațada Teatrului „Gong” din Sibiu va fi iluminată simbolic în culoarea turcoaz-albastru, în weekendul premierei spectacolului „Hermann visează”, pentru a atrage atenția asupra nevoii de acces echitabil la educație pentru copiii dislexici. 
 
„Mi-aș dori să înțelegem că dislexia nu e o boală, iar o depistare timpurie poate ajuta enorm un copil să nu fie marginalizat la școală.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.  În 1968, dislexia a fost definită ca „o tulburare la copii, care, în ciuda experienței în sala de clasă convențională, nu reușesc să atingă competențele lingvistice de citire, scriere, ortografie proporționale cu abilitățile lor intelectuale.” US National Institutes of Health definește dislexia ca o dizabilitate de învățare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, și, uneori, vorbi. Tulburarea de învățare poate apărea la orice nivel de inteligență, chiar și la un nivel de inteligență superioară. În prezent, nu se știe câți copii dislexici există în România, dar la nivel mondial 7-10% dintre copii au tulburări de învățare, iar 3-5% reprezintă cazuri grave. 
 
Fațada Teatrului va fi iluminată vineri, 16 octombrie, sâmbătă, 17 octombrie și duminică, 18 octombrie, în zilele de joc pentru spectacolul „Hermann visează” în regia Elizei Păuna, după un text de Daniel Chirilă. Hermann este un băiețel ca oricare altul. Are numai 8 ani și are toate grijile pe care le poate avea un copil la vârsta lui: școala e prea grea, timpul nu-i mai ajunge pentru joacă și este dojenit permanent de părinți și profesori fiindcă toți vor să-l schimbe, dar el vrea să rămână același copil visător și jucăuș. Imaginația este una dintre super-calitățile lui Hermann, astfel, un drum banal spre școală, devine o aventură în care Hermann este eroul care îi salvează pe părinți, profesori și chiar întregul oraș. „Am ales povestea lui Hermann din nevoia mea personală de a sta de vorbă cu copilul din mine, copilul aflat într-un morman de griji și pe care îmi doresc să-l ascult cu atenție și să-l contrazic cu blândețe. Textul lui Daniel Chirilă are dinamica și inteligența necesară pentru a le vorbi copiilor despre temerile lor față de responsabilități, despre schimbare, despre valoarea timpului, despre necesitatea dialogului cu părinții și cu profesorii într-un mod tandru și cu mult umor. Astfel, povestea lui Hermann devine povestea fiecăruia dintre noi, deoarece spectacolul oferă șansa întâlnirii copilului cu adultul.”, a declarat Eliza Păuna în timpul repetițiilor. 
 
Pasional și jucăuș, Charlie Fălămaș articulează această călătorie prin muzica sa, alături de actorii Raluca Răduca, Adrian Prohaska și Lucia Barbu, ce redau bucuria teatrului de animație printr-un joc exaltant și tehnic. Producția de la Sibiu se bucură de contribuția scenografului Romulus Boicu, ce susține imaginarul poveștii într-o construcție versatilă, cu precizia unei științe a visului. Spectacolul are o durată de aproximativ 45 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani. 
 
„Hermann visează” va fi prezentat vineri, 16 octombrie, de la ora 18:00, sâmbătă, 17 octombrie, de la orele 12:00 și 18:00, duminică, 18 octombrie, de la ora 11:00, precum și marți, 20 octombrie, de la ora 10:30. 
 
Accesul publicului la oricare din reprezentațiile de mai sus se face în limita locurilor disponibile, cu respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară, pe baza biletelor puse în vânzare atât online prin teatrulgong.ro, cât și la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, pe baza unei programări telefonice, de miercuri până duminică, la numărul 0269 210 906. Costul unui bilet este de 12 de lei și asigură accesul pentru o singură persoană, indiferent de vârstă. Având în vedere contextul pandemic, toate biletele emise vor avea inscripționată eticheta „flexibil” pentru a permite anularea locului la evenimentul pentru care a fost emis și relocarea acestuia pentru un alt spectacol al teatrului, o singură dată, în limita locurilor disponibile în momentul cererii, astfel încât spectatorii să se poată bucura fără griji de evenimente culturale. 

Alte sugestii

Ateliere de teatru, coordonate de Ana Mujat
Cartierul #3. Jocuri fără joacă | CASTING CALL
Teatrul „Gong” Sibiu este nominalizat pentru prima dată în istorie la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER)
Fii parte din poveste!
𝐂𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 la #TeatrulGongSibiu