Gong online pentru Ziua Mondială a Teatrului

Gong online pentru Ziua Mondială a Teatrului


Sibiu, 24 martie 2020.  Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă vineri, 27 martie, de la ora 11:00, spectacolul „Vrăjitorul din Oz” în regia Simonei Vintilă, iar de la ora 16:00, atelierul de creație „Piticul de la ușă” coordonat de Diana Ribana. Ambele evenimente vor fi transmise online, în sistem de live-stream gratuit, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului. 
 
Chiar dacă scaunele din sală nu vor fi ocupate, actorii vor juca în fața publicului, prin intermediul ecranelor conectate la internet. „Teatrul e emoția vie ce se naște prin legătura directă dintre actori și public. O convenție, în cazul nostru, între copii, adolescenți, cadre didactice, părinți și actori. Despre a fi sau a nu fi. Fără acest contact esențial, fără reacțiile publicului la povestea actorilor, fără acest schimb vital de respirație și pauză, fără această atmosferă ce dictează ritmul scenei prin mirarea, râsetele sau comentariile celor mici, teatrul nu mai e teatru. Din acest motiv am ales să nu distribuim înregistrări online, ce nu au fost realizate cu acest scop. Vom face totuși o excepție, de Ziua Mondială a Teatrului, pentru că ne e prea dor!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu. „Vrăjitorul din Oz” în regia Simonei Vintilă îi invită pe cei mici într-o călătorie fantastică, pe ritmuri muzicale. O tornadă stârnită din senin face ca Dorothy și cel mai bun prieten al ei, cățelul Toto, să ajungă în tărâmul de basm numit Oz. Ajunsă acolo, fetița face cunoștință cu Sperie-Ciori, cel care-și dorește puțin creier în căpățâna-i de paie, cu Omul de Tinichea, cel care tânjește după o inimă care să-i bată în piept, și cu Leul cel Laș, care, deși este rege al animalelor, e un fricos și jumătate și tânjește după un pic de curaj. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Monica Baldea, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu/Barbara Crișan, Mircea Corcoveanu, Mihaela Grigoraș/Daniela Dragomir, Andrei Hansel, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Adrian Prohaska și Nicolae Suciu. SCENOGRAFIA: Roua Vasilescu; COREGRAFIA: Adriana Bârză; MUZICA ORIGINALĂ: Florin Grigoraş. Producția are o durată de aproximativ 60 de minute și este recomandată copiilor cu vârsta peste 3 ani. 
 
În cadrul contextului global în care ne aflăm, Teatrul „Gong” își propune să asigure un mediu cât mai sigur, atât pentru spectatori, cât și pentru angajații și colaboratorii instituției, cu un accent special pe importanța distanțării sociale. În acest sens sunt în pregătire o serie de ateliere de creație, ce vor fi disponibile online, în scop recreativ și educațional. Aceste activități sunt planificate pentru a fi accesibile tuturor, cu obiecte la îndemâna și priceperea celor mici, de acasă. „E important ca cei mici să nu rămână prea mult timp în fața ecranelor luminoase, cu atât mai puțin seara, înainte de pregătirea pentru un somn odihnitor. E o perioadă dificilă, dar grija noastră pentru copii rămâne o prioritatea în fața tuturor tentațiilor nejustificate. Activitatea fizică și creativă este esențială pentru a trece cu bine această perioadă de izolare.”, mai adaugă directorul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu. Atelierul programat de Ziua Mondială a Teatrului va fi prezentat tot în regim de premieră-Facebook, iar părinții și copiii vor putea interacționa cu Diana Ribana pe tot parcursul înregistrării, folosind secțiunea de comentarii a platformei Facebook. Participanții vor fi provocați să confecționeze figurine haioase umplute cu orez, numai bune de folosit ca opritor pentru ușă. Pentru ca piticii să fie cât mai veseli și haioși, copiii își vor folosi imaginația și vor învăța să aplice diferite tehnici de bricolaj sub îndrumarea coordonatoarei din fața ecranului. Pentru acest atelier, recomandăm părinților să pregătească o șosetă, o cană de orez, o bilă mică din lemn sau plastic, sau chiar un nasture, câteva fire de lână sau de la un mop, lipici și o foarfecă. Acest atelier se adresează celor cu vârsta peste 6 ani, cu recomandarea de a fi supravegheați de un adult pe tot parcursul activității. 
 
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști și public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. 
 
În acest moment, toate spectacolele și manifestările cu public ale Teatrului „Gong” sunt amânate pe perioadă nedeterminată. Între timp angajații teatrului pregătesc proiectele ce vor lansa redeschiderea cu public în sală. 
 
Activitățile teatrului pot fi consultate pe https://www.facebook.com/teatrul.gong.sibiu/

Alte sugestii

Ateliere de teatru, coordonate de Ana Mujat
Cartierul #3. Jocuri fără joacă | CASTING CALL
Teatrul „Gong” Sibiu este nominalizat pentru prima dată în istorie la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER)
Fii parte din poveste!
𝐂𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 la #TeatrulGongSibiu