Bibi

spectacol recomandat celor cu vârsta peste 10 ani

Bibi
de Mihaela Michailov și Radu Apostol, traducere în limba germană de Beatrice Ungar
REGIA: Radu Apostol; SCENOGRAFIA: Gabi Albu; MUZICA: Eliza Păuna; ÎN DISTRIBUȚIE: Claudia Stühler, Eliza Păuna.
 
durata: 1h și 10 min.

O școală e pe cale să nu mai fie. Și totuși rămâne în picioare. Deși totul în jurul ei îi anunță sfârșitul. Deși fiecare zgomot mușcă din fiecare colț. O școală în care trecutul scrâșnește și viitorul mijește chinuit, dar școala nu se lasă doborâtă.

BIBI e povestea unei prăbușiri lente, în care se (între)vede dorința stăruitoare a salvării.
BIBI e istoria miilor de copii pentru care egalitatea de șanse e o utopie. Copii care învață în școli abandonate de sistemul educațional. Copii care duc cu ei navete de kilometri, drumuri neasfaltate, evaluări și examene epuizante. Ei nu vor fi niciodată în top. Ei rămân la coada clasamentelor făcute ca să-i ignore. Ei sunt copiii din spatele școli, la marginea lumii. Școli ale disprețului sistemic. Școli ale înfrângerii din care răsare uneori o posibilitate. BIBI e povestea acestei posibilități. E povestea lor. O profesoară care, în ciuda tuturor eșecurilor, e acolo pentru el. Pentru Bibi. Băiatul prea mare ca să mai fie alintat și încă prea copil ca să plece din satul lui.

Povestea lui Bibi e, în acelasi timp, povestea unor copilării frânte: între părinți plecați la muncă în străinătate și bunici care încearcă să le suplinească lipsa. Migrația e alienantă și dureroasă pentru copii, părinți și bunici. E istoria care lasă urme în familii sugrumate de dor și nevoia de a fi împreună. Un "împreună" din amintiri umbrite.
BIBI e și despre cei pe care un "alo" pe skype pare să îi mai lege. Doar atât. Un "alo".
BIBI e spectacolul unei confruntări cu miză mare. Să păstrezi o școală în viață. Să minți pentru o școală. Să n-o vrei la pământ. Să-i mai dai o șansă. A doua șansă.
Atunci când închiderea școlilor cu pereți din bucăți de speranțe devine iminentă, cine mai poate salva destine cu șanse ciuntite? Cine luptă pentru educația unui singur elev, pentru școala cu un singur copil, pentru lumea cu o singură devenire?

Data premierei în limba română: 8 octombrie 2022

Alte sugestii

Harta lui ELIAN
Examen
Circul lui Buffalo Bill
Povești la gura sobei - Hansel și Gretel
Povestea boabelor de diamant